Lumea la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea

Europa în secolele al XIX-lea – al XX-lea. Diversitatea și modernizarea europeană

La finele secolului al XIX-lea, putem vorbi de o serie de transformări prin care trece lumea europeană, între care cele mai importante sunt maturizarea economiei și a industriei, revoluțiile sociale, avântul artei și al științei și evoluția structurilor politice. Societatea europeană va înregistra, astfel, o reală modernizare în toate domeniile: economic, social, cultural, ideologic etc.

Domeniul economic

Din punct de vedere economic, asistăm la cea de-a doua revoluție industrială și la dezvoltarea industriei chimice, siderurgice, a transporturilor și a comunicațiilor. În industria siderurgică, de o importanță capitală este înlocuirea fierului cu oțelul. Noile surse de energie precum electricitatea, gazele naturale sau petrolul înregistrează o utilizare generalizată în detrimentul celei vechi - cărbunele.

Progresele din domeniul tehnic își găsesc o expresie concretă în mari realizări ale vremii, precum Turnul Eiffel, care a fost construit pentru Expoziția universală din anul 1889. Dezvoltarea comunicațiilor duc la o comunicare în timp real indiferent de locația geografică, ceea ce, indiscutabil, contribuie la progresul societății și al economiei.

Caricatură a lui Gustav Eiffel, comparând Turnul Eiffel cu piramidele

Dacă ar fi să întocmim o ierarhie a progresului, în fruntea sa, la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, se regăseau Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Franța. 

Domeniul social

Din punct de vedere social, modernizarea este tributară industrializării și progreselor generate de aceasta. Îmbunătățirea co...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in