Societatea la începutul mileniului III
În acest capitol îți vom prezenta evenimente importante de la începutul mileniului III. În plus, îți recomandăm să citești despre conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Creșterea influenței SUA și globalizarea
Evenimentele din perioada 1989-1991 au marcat: sfârșitul blocului politic reprezentat de URSS și extinderea spre est a NATO și a Uniunii Europene. După declinul URSS, preponderența la scară mondială o deține SUA. De asemenea, s-a ridicat treptat China ca o contra-putere. Totodată, această perioadă de mari schimbări este dublată de conflictele etno-religioase care au urmat destrămării URSS și a Iugoslaviei.
De asemenea, a început să ia o amploare din ce în ce mai mare globalizarea. Aceasta reprezintă un proces de integrare, care are loc la nivel internațional și care a luat naștere din schimbarea ideilor privind lumea, a principiilor, idealurilor sau a altor aspecte ale culturii. Acest proces este promovat de civilizațiile vestice reprezentate, în cea mai mare parte, de SUA. În Orientul Îndepărtat, asistăm la o simbioză care are loc între ideile și principiile orientale și ideile transportate peste ocean de SUA. Astfel de cazuri întâlnim și în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan sau Singapore.
Deși a început după Al Doilea Război Mondial, fenomenul globalizării s-a intensificat abia după 1990. Acesta s-a manifestat în domeniul economic, financiar, cultural, toate acestea fiind grăbite de progresul tehnic, tehnologic și al comunicațiilor.
În această perioadă, are loc o interconectare economică, crește rolul companiilor multinaționale, se generalizează o serie de pericole ca insecuritatea economică sau sanitară și apar o serie de probleme privind uniformizarea culturală, crima organizată sau problemele de protejare a mediului înconjurător. Beneficiile pe termen scurt sunt dublate de problemele care se ivesc pe termen lung, precum distribuția profitului și a bunăstării și incapacitatea asimilării exploziei tehnologice și informaționale.
Terorismul
Terorismul reprezintă un ansamblu de tactici de luptă neconvenționale și violente, utilizate cu scopul atingerii unor obiective, de obicei politice și religioase. Actele de violență la care recurg de obicei grupurile internaționale teroriste sau agenții teroriști clandestini sunt îndreptate împotriva unor ținte directe sau indirecte și mizează pe obținerea unui impact major psihologic de panică și teroare asupra populației.
O definiție a terorismului a fost dată de Liga Națiunilor (1937), ca incluzând toate actele criminale îndreptate împotriva unui stat, făcute ori planificate pentru a crea o stare de teroar...