Epoca luminilor
Epoca luminilor este o lecție interesantă, în care vei putea învăța despre mișcarea culturală și filosofică denumită iluminism. Epoca luminilor a marcat o nouă abordare a vieții, o nouă perspectivă prin care aspectele lumii și societății pot fi abordate, și anume acea a rațiunii. În lecția noastră te vei putea informa cu privire la impactul pe care iluminismul l-a avut în societate și felul în care acesta s-a manifestat, atât la nivel cultural, cât și la nivel economic și politic.
Ce este Iluminismul?
În primul rând, înainte de a începe să discutăm detaliat acest subiect, trebuie să aflăm ce anume înseamnă Iluminismul, cunoscut și sub denumirea de Epoca Luminilor sau Epoca Rațiunii.
Iluminismul reprezintă o mișcare filosofică și culturală (născută ca luptă împotriva feudalismului) a secolelor al XVII-lea - al XVIII-lea, a cărui idei se concentrează pe rațiunea umană, susținând că prin intermediul educației și culturii oamenii pot deveni mai buni. Tributar în mare parte revoluției științifice din secolul al XVII-lea, iluminismul s-a preocupat de răspândirea culturii și a științei și a căutat să înlăture prejudecățile și constrângerile de orice natură, de la cele economice, sociale sau politice la cele religioase. Curentul iluminist s-a axat pe o cunoaștere din punct de vedere științific a lumii, lumea fiind o materie în continuă schimbare și nu creația Divinității.
Astfel, filosofi și matematicieni precum Renee Descartes (1596-1650), Blaise Pascal (1623-1662), Isaac Newton (1642-1726) vor afirma că lumea se supune unor legi fixe și, mai mult decât atât, că aceste legi pot fi transpuse în diverse formule matematice. Filosofi și scriitori iluminiști francezi precum Montesquieu (1689-1755), Voltaire (...