Participarea României la razboi

Ion Antonescu preia puterea în stat

În contextul pierderilor teritoriale suferite de România în vara anului 1940 – Basarabia și Ținutul Herța în favoarea URSS-ului, nord-vestul Transilvaniei în favoarea Ungariei hortiste și Cadrilaterul în favoarea Bulgariei – regele Carol al II-lea a fost silit de împrejurări să abdice, lăsându-l în fruntea țării pe fiul său, Mihai I. Conducerea guvernului a fost preluată de generalul Ion Antonescu care, alături de legionari, va conduce țara sub o formă autoritară, aderând în noiembrie 1940 la Pactul Tripartit.

Domeniu public / Aderarea României la Pactul Tripartit

Liceunet.ro îți recomandă să citești mai multe despre implicarea României în cel de-al Doilea Război Mondial în acest referat.

După răsturnarea și arestarea legionarilor, la începutul anului 1941 Antonescu preia întreaga putere a statului, cu toate că Mihai I era considerat în continuare conducătorul de drept al României. În timpul guvernării antonesciene s-au luat următoarele măsuri: s-a realizat o mobilizare agricolă, întreprinderile au fost militarizate, regimul de muncă a fost adaptat situației de război, au fost înființate închisori și lagăre de muncă precum cele de la Târgu Jiu sau Caransebeș, s-a arătat o toleranță față de l...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in