Mutații: generalități, clasificare, factori mutageni

Ești pasionat de tema mutațiilor și vrei să afli mai multe despre acest subiect? Ai citit un articol despre mutații și vrei să afli mai multe despre factorii mutageni?

Citește acum această pagină unde vom explica pe larg ce este mutația, care este rolul acestia, clasificarea și factorii mutageni responsabili pentru declanșarea mutaților.

Mutația reprezintă o modificare a structurii și a funcției materialului genetic care apare fie în cursul replicării ADN-ului fie în urma acțiunii unor factori mutageni. Procesul prin care apar mutații se numește mutageneză.

Greșelile care apar în timpul replicării ADN-ului pot fi corectate prin acțiunea unor enzime, astfel încât mutația să nu apară. În unele cazuri însă, aceste enzime nu reușesc să repare aceste erori. Dacă această eroare apare într-o regiune codantă, rezultatul este o genă modificată care va produce o proteină cu o structură și o funcție diferită cu efecte potențial nocive în organism. Astfel, o alterare a genotipului poate produce importante modificări fenotipice.

Mutațiile au rol atât în procesele biologice normale (dezvoltarea sistemului imun) cât și în cele patologice (neoplazii).

Clasificarea mutațiilor

se face după mai multe criterii:

  1. În funcție de modul de producere pot fi:

  • mutații spontane: mutații ce apar la nivel molecular prin tautomerizare (modificarea unei baze
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in