Imunitatea, ARN-ul interferent și interferonul

Ce este imunitatea?

Imunitatea este proprietatea unui organism pluricelular de a se proteja de microorganismele cauzatoare de boală și toxine. Această funcție este realizată de sistemul imun – un ansamblu de molecule, celule și sisteme specializate în recunoașterea moleculelor „self” (proprii) ce aparțin propriului corp și de a le distinge de moleculele „non-self” (străine) ce intră în componența microorganismelor infecțioase și a toxinelor, care vor fi atacate și distruse ulterior. 

Pe lângă rolul antiinfecțios, sistemul imun contribuie la apărarea antitumorală. În fiecare zi apar celule canceroase în organism, dar sistemul imun le recunoaște și le distruge, concept ce poartă numele de supraveghere imunologică. Apariția tumorilor maligne este rezultatul evadării sistemului imun de către celulele canceroase. Manipularea sistemului imun a permis crearea unor terapii pentru diverse boli, precum cancere, boli degenerative și boli ale sistemului imun.

Imunologia

Imunologia este o ramură a medicinii care se ocupă cu studiul sistemului imun și al patologiilor legate de acesta. Sistemul imun este organizat sub forma a trei linii de apărare:

  1. Barierele naturale (pielea și mucoasele) – integritatea lor (barieră mecanică), proprietățile (temperatură, pH, prezența unor enzime cu rol antimicrobian), precum și prezența microbilor comensali de la nivelul acestora care prin competiție împiedică pătrunderea agenților patogeni în organism.
  2. Imunitatea înnăscută – asigură un răspuns imun inițial și rapid, dar nespecific (este la fel pentru orice microorganism), deci este lipsit de memorie imunologică. Această formă de imunitate este transmisă genetic, așadar este prezentă la toţi reprezentanţii speciei fără excepţie. Ea a fost generată şi îmbunătăţită de-
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in