Determinismul genetic al grupelor sanguine

Citește pagina despre Determinismul genetic al grupelor sanguine și vei înțelege mai multe despre cum influențează grupa sanguină transplantul de organe, stabilirea paternității, criminalistica și alte domenii. Asemănător geneticii mendelie, grupele de sânge sunt determinate de perechi de câte două gene, motiv pentru care profesorii noștri au inclus tabele după care vă puteți orienta pentru a determina tipul de antigene manifestate.

Aici vei găsi toate informațiile despre sistemul AB0 (descoperit de Landsteiner) cu cele patru grupe sanguine: 0(I), A(II), B(III), AB(IV) și sistemul Rh (descoperit tot de Landsteiner și de Wiener) unde avem Rh+ (Rh pozitiv) sau Rh- (Rh negativ). Accesați lucrarea noastră pentru explicații cât mai simple, care vă vor ajuta să luați cea mai mare notă la orice test sau examen care v-ar putea sări în cale.

Există mai multe sisteme după care ar putea fi încadrate grupele sanguine, dar cele mai importante și folosite sunt sistemul AB0 și sistemul Rh. Importanța lor practică se găsește în efectuarea transfuziilor sanguine (este obligatorie compatibilitatea în sistemul ABO și sistemul Rh), a transplantelor de organe, în criminalistă, în stabilirea paternității, în studii de filiație, studii antropologice.

Sistemul AB0

Acest sistem a fost descris în anul 1930 de Landsteiner, pentru această descoperire primind și Premiul Nobel. Sistemul AB0 împarte populația în 4 grupe sanguine: 0(I), A(II), B(III), AB(IV). Această împărțire se realizează în funcție de prezența sau absența aglutinogenelor (antigenelor) A și/sau B pe suprafața hematiilor și a aglutininelor(antigenelor) α și/sau ß în plasma sanguină.

Grupa sanguină

Aglutinogen (antigen)

Aglutinină (anticorp)

0

nu are

α și ß

A

A

ß...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in