Clonarea

Ce este clonarea?

Clonarea este procesul de generare a unei copii identice, din punct de vedere genetic, a unui fragment de ADN, a unei celule sau a unui organism. Clonarea este un fenomen frecvent întâlnit în natură, spre exemplu în cazul organismelor ce se reproduc asexuat fără nici o modificare genetică. Un exemplu de astfel de organisme sunt bacteriile care se pot reproduce prin fisiune binară – un proces în urma căruia o singură celulă se împarte în jumătate pentru a forma două celule fiice identice, sau prin înmugurire – formarea unei proeminențe pe corpul celulei mamăei din care se vor dezvolta una sau mai multe celule fiice. Din moment ce nu există recombinări genetice, organismele nou formate sunt identice cu organismul părinte, deci sunt clonele acestuia. În organismele eucariote precum oamenii, toate celulele care se înmulțesc prin mitoză, cum ar fi celulele pielii sau celulele ce căptușesc tractul gastrointestinal, sunt clone. Excepție fac gameții (ovulele și spermatozoizii) care suferă meioză și recombinare genetică.

După o perioadă lungă de cercetare a procesului de clonare în natură, oamenii de știință au reușit să-l reproducă în laborator. Clonarea artificială poate fi de mai multe tipuri:

  • Clonarea moleculară
  • Clonarea celulară, care la rândul ei poate fi de două tipuri:
  • Cloarea reproductivă
  • Clonarea terapeutică

În continuare poți afla mai multe despre clonarea artificială.

Clonarea moleculară

Clonarea moleculară este procesul de multiplicare a moleculelor. Cercetătorii folosesc în mod obișnuit clonarea pentru a amplifica fragmentele de ADN pe care doresc să le studieze. Procedura constă în inserarea unei gene dintr-un organism, adesea denumită „ADN străin”, în materialul genetic al unui purtător numit vector. Exemple de vectori includ bacterii, celule de drojdie, viruși sau plasmide – mici molecule de ADN circular ce sunt componente ale cromozomului bacterian. 

După ce gena este inserată, vectorul este plasat în condiții de laborator care îl determină să se înmulțească. Odată cu replicarea ADN-ului propriu, vectorul va copia și fragmentul de interes, rezultând în amplificarea acestuia.

Aplicații practice

Clonarea moleculară are numeroase aplicații practice. Cea mai răspâdită este reacția PCR („Polymerase chain reaction”) sau reacția de polimerizare în lanț. Aceasta este – o metodă ce permite amplificarea unei monstre specifice de ADN fără a folosi vectori, cu scopul de a facilita studiul acesteia în detaliu. PCR este fundamentală pentru multe proceduri utilizate în testarea și cercetarea genetică (spre exemplu pentru testarea prezenței unei gene care este responsabilă de producerea unei boli), precum și pentru identificarea agenților infecțioși (mai exact materialul lor genetic) în probele biologice (un exemplu este determinarea ARN-ului viral dintr-un exsudat nazal sau faringian pentru testarea infecției cu virsusul SARS-CoV-2). O altă întrebuințare a clonării moleculare este amprentarea ADN-ului – o tehnică ce permite determinarea caracteristi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in