Celulele stem

Caracteristicile celulelor stem

Celulele stem sunt un tip specific de celule ce stau la baza fiecărui organ și țesut din organism. Există diverse tipuri de celule stem ce provin din diverse locuri ale corpului sau care sunt formate în diverse perioade ale vieții. Celulele stem diferă de alte tipuri de celule din organism. Toate celulele stem au trei proprietăți de bază:

  • Sunt capabile să se dividă și să se reînnoiască pentru perioade foarte lungi de timp
  • Sunt nespecializate – nu au structuri specifice țesutului care să le permită să îndeplinească funcții specializate
  • Pot da naștere unor tipuri de celule specializate (care îndeplinesc anumite funcții)

Când o celulă stem se divide, celulele nou formate au potențialul de a rămâne celule stem sau de a deveni o celulă cu o funcție mai specializată. Proprietățilele celulelor stem le permite să realizeze rolul unui sistem de reparare tisulară, prin posibilitatea de a înlocui celulele ce mor fie printr-un fenomen natural de îmbătrânire, fie prin diverse leziuni patologice. Având în vedere abilitățile lor remacabile de regenerare, celulele stem oferă un potențial remarcabil pentru terapia diverselor boli.

Procesul prin care celulele stem nespecializate dau naștere unor celule specializate se numește diferențiere celulară. În timpul diferențierii, celula trece prin mai multe eta...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in