Tipuri de ARN

În această lucrare vom studia în profunzime molecula de ARN. Ne vom focusa pe structura ARN-ului (cu cateva precizări despre diferențele dintre ARN și ADN), modul de formare al ARN-ului (vom preciza câteva dintre enzimele care fac posibilă sinteza ARN-ului), dar mai ales tipurile și rolurile moleculelor de ARN, precizând rolul fiecărui tip în procesul de construcție a unei proteine, enzime sau a oricărei alte molecule.

Am inclus bineînțeles și imagini explicative pentru a vă fi mai ușor să vizualizați "producția pe bandă rulantă" a proteinelor, astfel încât să puteți înțelege exact cum funcționează aceste procese microscopice.

ARN-ul (acidul ribonucleic) este o substanță organică complexă care intervine în sinteza proteică. ARN-ul asigură codarea, decodarea, reglarea și expresia genelor. La unele virusuri, ARN-ul înlocuiește ADN-ul și stochează informația genetică virală. 

Structura ARN-ului

Structura ARN-ului este asemănătoare cu a ADN-ului cu câteva deosebiri. Atât ADN-ul cât și ARN-ul sunt formte din lanțuri polinucleotidice, însă în timp ce ADN-ul este bicatenar, ARN-ul este monocatenar. Uneori, pe baza complementarității bazelor, ARN-ul se poate plia, formând bucle, luând un aspect bicatenar. 
O nucleotidă este formată din:

  • o bază azotată: purinică: adenină (A) și guanină (G) sau pirimidinică: citozină (C) și uracil (U) care înlocuiește timina din structura ADN-ului
  • o grupare glucidică sau pentoză: riboza
  • o grupare fosfat care împreună cu gruparea glucidică formează ,,scheletul” moleculei. 

Gruparea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in