Structura ARN-ului

Dacă până acuma am privit ADN-ul ca și centrul de comandă al celulei unde se stochează informația și de unde pleacă ordinele, în această lucrare o să facem cunoștință cu moleculele care se ocupă de logistica acestui proces, moleculele de ARN.

Deși există mai multe tipuri de ARN, în această lucrare o să ne concentrăm doar pe trei dintre ele: ARNm (mesager), care are rolul unui ”poștaș” ce cară instrucțiuni de la nucleu la "fabrică", ARNt (de transport), cu rol de ”curier” ce cară aminoacizii necesari producerii de substanțe și nu în ultimul rând, ARNr (ribozomal) care este constructorul ce citește instrucțiunile, după care pune cap la cap aminoacizii pentru a crea proteinele, enzimele și toate celelalte substanțe de care avem nevoie.

Dacă v-a plăcut scurta descriere a ARN-ului, vă invităm să citiți lucrarea în întregime pentru a înțelege detaliile acestor procese complexe, și pentru a putea scrie atât un referat de nota 10 pe tema ARN-ului, cât și a raspunde corect la orice întrebare legată de ARN ce ar putea apărea la un test sau examen.

Structura ARN-ului (acidul ribonucleic). Ce este și prin ce diferă de ADN (acidul dezoxiribonucleic)?

ARN-ul face parte din materialul genetic celular.  ARN-ul copiază, transportă și traduce informația genetică din secvența ADN-ului în secvențe de aminoacizi în procesul de biosinteză proteică. Spre deosebire de ADN, ARN-ul este monocatenar, iar nucleotidele au în componență ca și zahar, riboza în locul dezoxiribozei și uracilul în locul timinei.
Există mai multe tipuri de ARN. Ele diferă între ele prin mărimea catenei, localizarea la nivelul celulei și funcție.

  1. ARNm (mesager) intervine în procesul de transcripție, unde copiază secvența de nucleotide cuprinsă într-o genă de la nivelul ADN-ului și o aduce la nivel ri...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in