Reglajul genetic la eucariote

Puncte cheie:

  • Reglajul genetic este procesul care controlează care gene din ADNul unei celule vor fi exprimate (utilizate pentru a oferi un produs funcțional ca de exemplu proteinele).
  • Celulele diferite ale unui organism pluricelular pot exprima diferite seturi de gene chiar dacă conțin același ADN.
  • Setul de gene exprimate într-o celulă determină setul de proteine și ARNul functional conținut oferindu-I proprietăți unice.
  • La eucariote, ca de exemplu la oameni, expresia genelor implică mai multe etape, iar reglajul genetic poate să apară în oricare etapă. Cu toate acestea, majoritatea genelor sunt reglate primar la nivelul transcripției.

Un organism conține sute de cellule de tipuri diferite, de la celulele sistemului imun la celulele pielii și neuroni. Aproape toate celulele conțin același set de instrucțiuni de tip ADN și cu toate acestea au aspect diferit și roluri diferite. Acest lucru se întâmplă datorită reglajului genetic.

Reglajul genetic determină diferențele dintre celule

Reglajul genetic este modul în care o celulă controlează care gene din multitudinea de gene incluse în genom sunt ”pornite”, adică exprimate. Datorită reglajului genetic, fiecare tip celular din organism are un set activ de gene diferit – în ciuda faptului că aproape toate celulele din organism conțin același ADN. Aceste tipare diferite de expresie a genelor determină ca diferitele tipuri de celule să conțină seturi diferite de proteine, fapt care le conferă identitatea necesară pentru a-și îndeplini funcțiile pentru care sunt specializate.

De exemplu, ficatul are rol de detoxifiere – elimină substanțele toxice, ca de exemplu alcoolul, din circuitul sangvin (sânge). Pentru a putea face acest lucru, celulele ficatului exprimă fr…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in