Funcția heterocatalitică

Aceasta este, după cum observăm și în titlu, lecția despre funcția heterocatalitică.

Dacă funcția autocatalitică este lecția în care am discutat despre cum ADN-ul se copiază pe el însuși, funcția heterocatalitică (hetero = diferit, inegal) este procesul prin care celula copiază bucăți inegale din codul nostru genetic. Acest proces este de motivul pentru care avem de fapt molecula de ADN, și anume, instrucțiunile pentru a produce fiecare substanță și celulă din corpul nostru, fie că este vorba de imensa proteină titină (formată din 34,350 de aminoacizi) sau de simpla moleculă de acid clorhidric(formată din 2 atomi).

În prima parte din această lecție ne vom concentra pe sinteza proteinelor, discutând despre modul în care acestea se formează și cum își capătă forma (după principiul „forma urmează funcția”, forma unei proteine este la fel de importantă ca și compoziția deoarece hotărăște cum poate funcționa în corp). În a 2-a parte ne vom concentra pe genele din codul genetic și vom studia structura acestora, importanța și caracteristicile pe care le prezintă.

Pentru aceea dintre voi care doriți să dați admiterea la facultatea de medicină sau pur și simplu sunteți curioși, am inclus la sfârșitul lucrării o schemă a tuturor aminoacizilor reprezentați de codoni.

Vă invităm să descărcați această lucrare și să aruncați o privire asupra procesului prin care se formează tot ce este viu.

Alături de funcția autocatalitică, reprezentată de capacitatea de replicare a moleculei de ADN, materialul genetic posedă și funcția heterocatalitică care constă în „traducerea” informației genetice a ADN-ului într-o secvență de aminoacizi numită proteină. Această funcție heterocatalitică reprezintă de fapt, biosinteza proteică.

Proteinele și aminoacizii

Proteinele sunt macromolecule formate din una sau mai multe catene de aminoacizi la nivel ribozomal. Aminoacizii sunt compuși organici care conțin gruparea amino...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in