Structura și rolul ADN-ului

În această lucrare, vom studia îndeaproape structura moleculei de ADN. Vom începe prin a studia forma tridimensională a acestei molecule, ca apoi să analizăm componentele din care este făcut: grupările azotate, gruparile glucidice și grupările fosfat, studiind mai ales modul în care se leagă între ele componentele sale.

Tot în această lucrare vom studia denaturarea și renaturarea ADN-ului precum și replicarea ADN-ului; două procese vitale pentru diviziunea celulară și majoritatea proceselor asociate cu viața așa cum o cunoaștem noi.

 

ADN (acidul dezoxiribonucleic) este o substanță organică cu o structură complexă ce asigură codificarea, stocarea și transmiterea trăsăturilor caracteristice organismului. Se găsește la toate organismele procariote, eucariote, dar și la unele virusuri.

Știați că?: Deși virusurile prezintă material genetic și membrană celulară, acestea nu pot fi numite organisme vii. Acest lucru se datorează definiției biologice a unui organism viu: „o grupare organică caracterizată prin prezența unui metabolism propriu, creștere, dezvoltare, reacție la stimuli și reproducere”. Deoarece un virus nu prezintă metabolism propriu, folosindu-se de o celulă gazdă pentru creștere, dezvoltare și reproducere, acesta nu este considerat un organism viu.

ADN - Structură

Structura ADN-ului cum este cunoscută astăzi, a fost pusă în evidență în 1953 de către James Watson și Francis Crick pe baza fotografiilor lui Rosalind Franklin. Ei au determinat structura tridimensională a moleculei de ADN care este un dublu helix format din 2 catene antiparalele răsucite una în jurul celeilalte. 
Cele 2 catene sunt formate din lanțuri de nucleotide. Nucleotida reprezintă unitatea d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in