Manual de Genetică

Genetica este o specializare aparte, care se studiază în ultimul an de liceu și care conține noțiuni ce intră în programa de Bacalaureat. Este deci o parte importantă de materie pentru voi și poate fi foarte grea dacă nu beneficiați de explicații suficiente sau nu aveți destule imagini la dispoziție pentru a înțelege complicatele fenomenele genetice ce au loc la nivel molecular și la nivelul organismului uman.

Profesorii noștri au scris toate informațiile pentru voi, cu definiții, explicații, imagini și scheme, pentru ca voi să aveți tot ce vă trebuie ca să aprofundați materia de Genetică. Le veți găsi pe această pagină, împărțite sub următoarea formă:

 • genetică moleculară: acizi nucleici (acid dezoxiribonucleic și acid ribonucleic), organizarea materialului genetic, reglajul genetic;
 • genetică umană: gonomul uman, fenotipul uman, diversitatea genetică, mutageneză și teratogeneză, imunogentica, bioetica în genetica umană.

Toate aceste lecții vă vor ajuta să înțelegeți cum funcționează limbajul de bază al vieții așa cum o cunoaștem noi, dar mai mult decât atât, aceste lecții vă pot ajuta să observați imensa complexitate a vieții.

Toate lecțiile studiate pană acum, de la poziția mușchilor și a oaselor în corp, la sistemele complexe de apărare care ne ocroteșc organismul și chiar și măreața rețea informațională pe care o numim sistem nervos; toate aceste aspecte complexe ale organismului nostru, precum și alte aspecte pe care știința încă nu le-a descoperit sau nu le poate încă înțelege sunt scrise în codul nostru genetic, ca într-o măreață „carte a vieții”, carte care dacă ar fi să fie scrisă ar avea peste 6 miliarde de litere, și ar fi diferită pentru fiecare dintre noi.

Vă sfătuim să citiți cu atenție fiecare lecție, și să reveniți ori de câte ori este nevoie la părțile pe care nu le-ați înțeles pe deplin. Genetica este o materie complicată, dar poate fi ușurată cu mult, dacă înțelegeți de la început principiile care stau la baza acestei materii. Vă dorim o lectură plăcută!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Manual de Genetică

[4]
Review-urile utilizatorilor
 • 26.10.2022
  Scris de Elev in clasa a 12-a
 • 01.04.2021
  Scris de Elev in clasa a 9-a
 • 13.01.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
 • 13.10.2020
  Scris de Elev in clasa a 12-a