Curentul electric

Curentul electric este fenomenul fizic ce constă în mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină electrică liberă, printr-un mediu conductor, sub acțiunea unui câmp electric. 

Purtătorii de sarcină electrică liberi în metale sunt electronii, în electroliţi (substanţe care în stare lichidă conduc curentul electric) sunt ionii pozitivi şi negativi,  în semiconductoare sunt electronii şi golurile pozitive, în gazele ionizate sunt electronii și ionii pozitivi ce apar în urma proceselor de ionizare. 

Curentul electric este continuu dacă sensul acestuia rămâne acelaşi în timp. 

Curentul este alternativ dacă sensul acestuia se schimbă periodic în timp. 

Orice porţiune închisă, prin care poate circula curentul electric se numeşte circuit electric. Exemplu: circuit simplu care conţine o baterie, un întrerupător, un bec, fire conductoare. 

Figura 1. Reprezentarea schematică a elementelor de circuit

Când întrerupătorul este închis, curentul circulă convenţional de la borna pozitivă a bateriei spre cea negativă, prin întrerupător şi bec, făcându-l să lumineze; curentul se continuă prin baterie.

Porţiunea de circuit situată în afara generatorului se numeşte circuit exterior (conductoarele de legătură și consumatorii). Porţiunea de circuit situată în interiorul generatorului se numeşte circuit interior (interiorul sursei electrice). 

Sensul curentului electric, prin convenţie, este:

  • în circuitul exterior, de la borna pozitivă a generatorului la cea negativă;
  • în circuitul interior de la borna negativă a generatorului la borna pozitivă (sensul real al purtătorilor de sarcină).

Circuitul electric este sistemul fizic alcătuit din generator electric, consumator şi conductoare de legătură.

Existenţa curentului electric, mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină electrică este determinată de acţiunea forţei electrice exercitată de câmpul electric. Existenţa curentului electric implică existenţa unui câmp electric şi a unei diferenţe de potenţial electric.

Generatorul electric este sistemul fizic ce produce şi menţine diferenţa de potenţial electric între două puncte. Acesta transformă o altă formă de energie în energie electrică. 

Bateria şi acumulatorul transformă energia reacţiilor chimice în energie electrică. 

Dinamul şi alternatorul transformă energia mecanică în energie electrică.
 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in