Hidroliza sărurilor

Hidroliza este o reacție cu schimb de protoni între ionii disociați (ai sării) și apa (=  solventul), în urma căreia se formează în principiu acizii și bazele de la care provin. Hidroliza  este un proces invers neutralizării. 

Ce sunt sărurile?

Sărurile sunt compuși ionici formați în urma reacției dintre un acid și o bază. Sărurile disociază în soluție apoasă în ionii săi componenți. În urma dizolvării sărilor în apă, soluția rezultată poate avea caracter acid, neutru sau  bazic în funcție de acidul și baza de la care provine sarea.

Unele săruri sunt întâlnite în natură în componența rocilor, minereurilor și dizolvate în ape naturale. De exemplu: CaCO3 (calcar), NaCl (sare gemă), FeS2 (pirită) - în roci și minereuri, Ca(HCO3)2, NaCl, KI, NaBr - dizolvate în ape naturale. Sărurile au utilizări variate, în alimentație (NaCl), construcții (CaCO3 - calcarul), tratarea legumelor (CuSO4 * 5 H2O).

Clasificarea sărurilor  

În funcție de acizii și bazele de la care provin, sărurile pot fi: 

a) Săruri provenite din Acizi slabi ( AS ) și Baze tari ( BT ) 

Sărurile conțin anionul (ionul negativ) al unui acid slab și cationul (ionul pozitiv) unei  baze tari. În urma dizolvării unui astfel de compus se formeaz...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in