Hidroliza sărurilor
Hidroliza este o reacție cu schimb de protoni între ionii disociați (ai sării) și apa (= solventul), în urma căreia se formează în principiu acizii și bazele de la care provin. Hidroliza este un proces invers neutralizării.
Ce sunt sărurile?
Sărurile sunt compuși ionici formați în urma reacției dintre un acid și o bază. Sărurile disociază în soluție apoasă în ionii săi componenți. În urma dizolvării sărilor în apă, soluția rezultată poate avea caracter acid, neutru sau bazic în funcție de acidul și baza de la care provine sarea.
Unele săruri sunt întâlnite în natură în componența rocilor, minereurilor și dizolvate în ape naturale. De exemplu: CaCO3 (calcar), NaCl (sare gemă), FeS2 (pirită) - în roci și minereuri, Ca(HCO3)2, NaCl, KI, NaBr - dizolvate în ape naturale. Sărurile au utilizări variate, în alimentație (NaCl), construcții (CaCO3 - calcarul), tratarea legumelor (CuSO4 * 5 H2O).
Clasificarea sărurilor
În funcție de acizii și bazele de la care provin, sărurile pot fi:
a) Săruri provenite din Acizi slabi ( AS ) și Baze tari ( BT )
Sărurile conțin anionul (ionul negativ) al unui acid slab și cationul (ionul pozitiv) unei baze tari. În urma dizolvării unui astfel de compus se formeaz...