Proteine

Definiție și structură

Proteinele sunt compuși macromoleculari rezultați natural din policondensarea α-aminoacizilor. Acestea fac parte din compușii care conțin toate elementele organogene. La formarea  proteinelor participă în jur de 20 de α-aminoacizi care aparțin seriei L (care au gruparea amino situată în stânga catenei).

O proteină are în general peste 50 de resturi de aminoacid. O variantă mai mică a proteinelor sunt peptidele, care sunt formate dintr-un număr mai mic de aminoacizi (10-50);  ele pot fi simple, provenind din același aminoacid, sau mixte, provenind din aminoacizi diferiți.

Proteinele au următoarea structură:

Pentru reprezentarea unei proteine se scrie la stânga catenei aminoacidul cu grupa NH₂ liberă, (aminoacid N-terminal), iar la capătul din dreapta al catenei aminoacidul cu grupa - COOH liberă, (aminoacid C-terminal).

Proteinele sunt compuşi macromoleculari naturali cu o structură complexă pentru a cărei descriere s-au definit noţiunile de structură primară, secundară, terţiară, cuaternară.

Structura primară se referă la identitatea aminoacizilor componenţi, numărul şi modul în care sunt așezați (secvenţa). 

Structura secundară se referă la orientarea în spaţiu a macromoleculelor şi consecinţele orientării. Existenţa legăturilor de hidrogen d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in