Lock

Volume respiratorii și capacități pulmonare

Lock

Aici găsiți schema volumelor respiratorii și a capacităților pulmonare cu toate explicațiile necesare pentru ca voi să puteți înțelege logic procesul ventilației pulmonare. Există 4 volume respiratorii: volumul curent, volumul inspirator de rezervă, volumul expirator de rezervă și volumul rezidual.

De asemenea, există 4 capacități pulmonare: capacitatea vitală, capacitatea pulmonară totală, capacitatea inspiratorie, capacitatea reziduală funcțională. 
Am notat toate valorile corecte ale acestor parametrii, pe care îi puteți învăța și memora ușor pe baza schemei ventilației pulmonare din această lucrare.

Vă sugerăm să încercați să faceți și voi această schemă după ce treceți prin această parte din materie și să încercați să notați singuri volumele respiratorii și capacitățile pulmonare corespunzătoare. Veți găsi foarte des exerciții cu volume respiratorii atât la BAC, cât și la examene și teze, așa că vă invităm să învățați cu noi cât mai bine aceste noțuni pentru a putea lua punctajul maxim la aceste exerciții.

Ventilația pulmonară poate fi apreciată cu ajutorul unei investigații denumite spirometrie, care se realizează cu un aparat denumit spirometru. Pacientul va respira normal în spirometru și la un anumit moment dat va executa un inspir la capacitatea sa maximă, urmat de un expir maxim. Spirometrul înregistrează fluxul de aer sub forma unui grafic și calculează automat volumele respiratorii:

Astfel se definesc volumele respiratorii, care adunate determină capacitățile pulmonare.
În practică discutăm de 4 volume respiratorii:

  • volumul curent (VC),...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in