Ventilația pulmonară
Această pagină conține toate informațiile despre ventilația pulmonară (definiție, descriere, imagini) de care aveți nevoie la clasă (referate sau evaluări) și pentru Bac.
Aici vă explicăm ce înseamnă un inpir și ce înseamnă un expir, cum se produc ele și mai ales care sunt forțele și structurile anatomice care participă la mecanica ventilației pulmonare. Am inclus și câteva rânduri despre diferențele de presiune între spațiul alveolar și spațiul atmosferic și felul în care aceste diferențe de presiune favorizează succesiunea inspir-expir, care reprezintă de fapt ventilația pulmonară.
Citește materialul dacă vrei să afli definiția ventilației pulmonare, mecanismul ventilației pulmonare, precum și importanța oxigenului pentru viață.
Funcția sistemului respirator este de a asigura aportul de O2 necesar viabilității celulare și implicit susținerii vieții, respectiv de a elimina CO2 rezultat în urma proceselor metabolice.
Pentru a își îndeplini rolul, este necesar ca aparatul respirator să asigure îndeplinirea unor procese fiziologice într-o succesiune bine definită: aerul atmosferic inspirat (bogat în O2) va fi condus prin intermediul căilor respiratorii la nivel alveolar unde moleculele de O2 vor difuza în sânge, la schimb cu CO2, care va fi exteriorizat prin expirație. Așa se explică prezența bogatelor rețele capilare perialveolare existente la nivel pulmonar. Ulterior, O2 pătruns în fluxul sanguin va fi fixat în structura hemoglobinei (constituent al hematiilor) și transportat prin sistemul circulator în întreg organismul, asigurând oxigenarea fiecărei celule.
De ce este oxigenul așa de important?
Pentru că el mediază procesele celulare...