Plămânii

Aparatul respirator este compus din mai multe componente, fiecare având funcții specifice. În mare putem împărți aparatul respirator în căi respiratorii și plămâni, adică în segmentul de conducere al aerului și segmentul funcțional, la nivelul căruia se realizeaza schimburile de gaze prin membrana alveolo-capilară. Această pagină are în centrul său plămânii și anatomia lor. În lucrările următoare veți afla ce funcții au structurile pulmonare pe care vi le prezentăm pe această pagină.
Toate acestea vă sunt explicate de profesorii noștri la acest capitol, împreună cu multe imagini ale aparatului respirator pentru ca vouă să vă fie mai ușor să învățați aceste noțiuni. Luați o gură mare de informație, și haideți să vedem împreună cum funcționează respirația!

Plămânul este un organ pereche, localizat în cavitatea toracică, fiind acoperit de o foiță subțire numită pleură viscerală care aderă la suprafața acestuia și care se răsfrânge apoi pe porțiunea internă a peretelui toracic, reprezentând pleura parietală. Între cele două foițe avem un spațiu virtual numit cavitate pleurală, în care avem o cantitate foarte mică de lichid pleural...

Puteți citi mai multe despre membrana alveolo-capilară și difuziunea gazelor respiratorii aici....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in