Difuziunea gazelor
Aceasta este lucrarea noastră despre difuziunea gazelor repiratorii. Aici veți învăța cum difuzează oxigenul din aerul alveolar în sânge, respectiv dioxidul de carbon din sângele capilar în aerul alveolar.
Citiți mai jos despre membrana alveolo-capilară, care mediază aceste schimburi, despre componentele membranei alveolo-capilare și despre diferențele de presiune care favorizează difuziunea gazelor respiratorii prin membrana alveolo-capilară. Am inclus și informații despre transportul gazelor respiratorii prin sânge și multe alte noțiuni explicate cât mai simplu pentru ca voi să puteți înțelege această temă cât mai bine.
Unitatea morfo-funcțională a plâmânului este acinul pulmonar. El este format din bronhiola pulmonară de la care pleacă ductele alveolare care se deschid în săculeții alveolari. Săculeții alveolari sunt compartimentați în alveole pulmonare.
Respirația reprezintă schimbul de gaze respiratorii dintre organism și mediu. Gazele respiratori sunt reprezentate de oxigen și dioxid de carbon. Respirația este un proces fiziologic care cuprinde următoarele etape:
- ventilația pulmonară (descrisă anterior)
- difuziunea gazelor respiratorii dinspre alveolele pulmonare spre sângele capilar și invers
- transportul gazelor sanguine către și de la celule
Difuziunea reprezintă procesul prin care moleculele unei substanțe trec din mediul cu concentrație mai mare către mediul cu concentrație mai mică până când concentrațiile celor 2 medii devin egale.
Acest fenomen are loc în plămân la nivelul membranei...