Fibroza pulmonară

Aceasta este lucrarea noastră despre fibroza pulmonară, un proces care apare în numeroase afecțiuni. Așadar dacă înțelegeți ce este fibroza pulmonară, care sunt cauzele și simptomele ei, veți înțelege cum funcționează toate afecțiunile care se asociază cu fibroza pulmonară.

Am inclus și două imagini radiografice pentru a putea face diferența între plămânii normali și plămânii cu fibroză pulmonară. Sperăm că explicațiile noastre să vă folosească și astfel, să învățați mai ușor această patologie.

Fibroza pulmonară este o afecțiune a aparatului respirator, în care parenchimul pulmonar normal este înlocuit treptat cu țesut fibros sau cicatricial cum mai este numit, ducând la grave probleme respiratorii. Fibroza presupune acumularea unor cantități excesive de țesut conjunctiv fibros în plămâni, ducând la îngroșarea pereților alveolari sau chiar la distrugerea în întregime a alveolelor, fapt care implicit afectează schimbul de gaze respiratorii. Aceste modificări apar gradat și odată instalate sunt ireversibile

Mecanism de producere

În general, există două fenomene care se întâlnesc în fibroza pulmonară: un răspuns inflamator, urmat de fibroză.
Să ne amintim că inflamația este răspunsul pe care îl generează sistemul imun când organismul este supus unei leziuni, infecții, sau unei alergii. Scopul inflamației este apărarea organismului de orice fel de agresiune și de repararea țesuturilor afectate. Citiți mai multe despre inflamație aici.
Așadar, o reacție inflamatoare poate apărea ca răspuns la diferite agresiuni și presupune o acumulare de celule care încearcă să înlăture cauza, acumulare care poartă numele de infiltrat inflamator. Orice inflamație se soldează cu fibroză, care este o reacție normală de înlocuire a zonei unde s-a produs inflamația cu țesut cicatricial.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in