Astmul bronșic

Astmul bronșic este o afecțiune redutabilă a căilor respiratorii inferioare, care este și destul de frecventă. Din acest motiv, aceste informații despre astmul bronșic sunt folositoare pentru voi atât la clasă, pentru teste și pentru examenul de Bac cât și pentru cultura voastră generală. Citind pagina de mai jos, aflați cum se definește, ce cauze și simptome prezintă astmul bronșic, precum și care sunt factorii declanșatori ai acestei afecțiuni.

Definiție

Astmul bronșic este o patologie inflamatorie a căilor respiratorii inferioare, caracterizată prin:  

  • creșterea reactivității bronșice la diverși stimuli
  • obstrucție cronică difuză și potențial reversibilă, determinată de:
    • spasmul musculaturii bronșice,
    • ...

...

Clasificare

Există două tipuri de astm bronșic: alergic, respectiv non-alergic (majoritatea cazurilor).

  1. Astmul bronșic alergic apare în urma contactului repetat cu un alergen, față de care persoana respectivă este sensibilă. De regulă apare în context familial și e mai frecvent întâlnit la copii. Alergenii cel mai frecvent incriminați sunt polenul, praful, respectiv blana animalelor (în special pisici, câini dar și alte animale). Mecanismul care generează această patologie este imunologic.
    Caracterul alergic al astmului poate fi obiectivat printr-o analiză de laborator și anume dozarea imunoglobulinei E, care va avea valori crescute.
    Știați că? Se cunoaște faptul că intrarea copiilor în contact cu animalele scade potențialul alergen ulterior al acestora.
  2. ...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in