Sistemul respirator

Din punct de vedere anatomic, sistemul respirator este alcătuit din căile respiratorii, la care se adaugă plămânii. Căile respiratorii reprezintă partea inițială a sistemului respirator, având rolul de a conduce aerul spre plămâni, care reprezintă destinația finală a acestei căi. La acest nivel al plămânilor se va realiza hematoza pulmonară, adică procesul de oxigenare a sângelui venos, prin difuziunea oxigenului din alveole în sângele capilar.

La nivelul aparatulului respirator, pe lângă noțiunile de anatomie, este important să cunoașteți fiziologia sistemului respirator de la acest nivel: procesul ventilației pulmonare, volumele și capacitățile pulmonare și în special schimburile gazoase ce au loc prin membrana alveolo-capilară și care permit oxigenarea sângelui, respectiv expirarea dioxidului de carbon din organism.

© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - Componentele sistemului respirator.

Din punct de vedere funcțional putem privi aparatul respirator ca având două segmente:

  • un segment de conducere, reprezentat de căile respiratorii superioare și inferioare, cu rolul de a conduce aerul oxigenat în plămâni și aerul bogat în CO2 spre mediul extern. Căi respiratorii superioare: cavitatea nazală, faringe, laringe; Căi respiratorii inferioare: traheea, bronhiile principale și subdiviziunile lor.
  • un segment respirator, reprezentat de ultimele componente ale arborelui bronșic, situate intrapulmonar și care mediază, de fapt, schimbul de gaze. Acinul pulmonar este unitatea morfofuncțională a plămânului și este sediul schimburilor gazoase, având dotare o structură specializată numită membrana alveolo-capilară. Acinul pulmonar este alcătuit din bronhiolele respiratorii, ductele alveolare, sacii alveolari respectiv alveolele pulmonare. Membrana alveolo-capilară este alcătuită din: surfactantul care acoperă suprafața alveolelor, membrana bazală alveolară, interstițiu, membrana bazală capilară.

Despre toate acestea și despre patologia sistemului respirator puteți citi și găsi inspirație pentru realizarea de referate în lucrările de mai jos, urmărind aceste noțiuni pe schemele și imaginile noastre.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in