Lock

Noțiuni de sarcină și contracepție

Lock

Aceasta este pagina noastră care tratează sarcina și nașterea, trimestrele de sarcină, vă expunem durata normală a unei sarcini și modificările care au loc la nivelul organimsului gravidei pentru a se acomoda acestei perioade. Aflați cum se poate diagnostica o sarcină și cum se desfășoară nașterea.

La final vă explicăm câteva noțiuni foarte importante despre contracepție. Sperăm să vă prindă bine această lucrare pentru orele de Biologie de la școală și să înțelegeți cum se desfășoară sarcina și nașterea, precum și pentru cultura generală legată de aceste aspecte importante.

Sarcina

În medie, sarcina durează între 38-40 de săptămâni sau 260-280 de zile și este împărțită în 3 trimestre. O sarcina mai mică de 38 de săptămâni se va solda cu un nou-născut prematur, iar în cazul în care sarcina depășește 42 de săptămâni se induce travaliul de către medic.
În această perioadă au loc numeroase modificări ale organismului gravidei: 

  • Uterul va crește considerabil în dimensiuni și greutate, de la o lungime de 6 cm până la 35 de cm și va ajunge la sfârșitul săptămânii a 12-a de sarcină la nivelul simfizei pubiene, în săptămâna a 20-a la nivelul ombiliclui, iar în săptămâna a 36-a până la nivelul rebordului costal. De asemenea, uterul își va modifica consistența, devenind mai moale, mai elastic. Orificul intern al colului uterin se va închide printr-un dop gelatinos.
  • Glanda mamară își va continua dezvoltarea începută încă de la pubertate și va atinge forma completă sub acțiunea estrogenilor, progesteronului și a prolactinei, pregătindu-se pentru lactație.
  • Pielea gravidei suferă o hiperpigmentație, mai accentuată la nivelul feței, purtând denumirea de cloasmă gravidică, la nivelul areolelor mamare și mameloanelor, a liniei albe abdominale și a organelor genitale externe. Pot să apară și vergeturi, datorită întinderii și ruperii fibrelor elastice din derm la nivelul sânilor, coapselor și abdomenului.
  • Volumul de sânge circulant crește și el în medie cu 50% față de perioad
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in