Reproducerea umană

Aici începe capitolul nostru despre reproducerea umană. Puteți citi despre cum începe viața umană, încă de la debutul procesului de fertilizare, despre cum migrează zigotul și în final despre implantarea zigotului în vederea dezvoltării sarcinii.

Puteți citi și despre cum, în timpul reproducerii la om, cei doi gameți: ovulul cu 23 de cromozomi și spermatozoidul cu cei 23 de cromozomi ai săi, se contopesc pentru formarea zigotului, cu număr complet de 46 de cromozomi, și despre cum cromozomii X și Y determină sexul fătului.

Noțiuni de bază

Reproducerea umană este procesul prin care se asigură producerea de organisme noi asemanătoare părinților. Are loc prin fertilizare sau fecundare, prin care gametul feminin (ovulul) se contopește cu gametul masculin (spermatozoidul) și se formează zigotul. Fertilizarea are loc la nivelul trompei uterine, în treimea externă, adică la capătul dinspre ovar al porțiunii ampulare a trompei.

Fiecare gamet conține jumătate din numărul de cromozomi ai organismului (celulă haploidă) astfel încât, în momentul fertilizării, zigotul va avea un număr complet de cromozomi (celulă diploidă), din care jumătate este moștenit de la mama, iar jumătate de la tată. La om, numărul complet de cromozomi este de 46 dintre care 44 autozomi și 2 heterozomi (XX pentru sexul feminin sau XY ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in