Planningul familial și evaluarea genetică prenatală
Despre planning familial trebuie să știți că presupune consilierea ambilor parteneri ai unui cuplu în vederea metodelor de contracepție cunoscute:
- permanente, cum sunt vasectomia sau ligatura trompelor uterine,
- temporare, mai frecvent folosite: prezervativul, diafragma, contraceptivele orale, steriletul, contracepția de urgență etc.
Pe lângă planning familial și contracepția, am menționat și câteva noțiuni despre avort, precum și despre evaluarea genetică prenatală, extrem de importantă datorită posibilității de a detecta anomalii genetice ale urmașilor părinților. V-am enumerat și câteva teste de screening si alte teste genetice prenatale, pentru a putea dobândi toate informațiile despre planning familial și procedurile care se fac pentru o evaluare genetică prenatală completă.
Ce presupune planningul familial?
Planningul familial constă în consilierea ambilor membri ai unui cuplu, sau a numai unui membru despre:
- metodele de a preîntâmpina o sarcină;
- protecția față de bolile cu transmitere sexuală (BTS);
- planificarea unei sarcini;
- cauze de sterilitate sau de disfuncții sexuale ale partenerilor.
Orice persoană poate beneficia de consiliere gratuită în cadrul unui cabinet de planning familial.
Metodele de contracepție
Sunt folosite de unul sau ambii parteneri ai cuplului pentru a preîntâmpina o sarcină nedorită sau pentru a oferi protecție împotriva unei boli cu transmitere sexuală (BTS). Este de reținut faptul că o sarcină nedorită sau o BTS, sau chiar ambele, pot apărea chiar și în urma unui singur contact sexual neprotejat.
Metodele de contracepție permanente sunt :
- vasectomia la băr