Testiculele
Pe această pagină vom vorbi despre anatomia testiculelor. Află despre faptul că testiculele sunt glande mixte, cu funcție atât exocrină, cât și endocrină, prin secreția de hormoni androgeni. Dintre hormonii androgeni v-am menționat mai jos efectele testosteronului și dihidrotestosteronului. Mai departe veți găsi și informații despre structura internă a testiculelor și despre sediul spermatogenezei: conductele spermatice.
Testiculele se dezvoltă în timpul vieții fetale în partea posterioară a cavitatății abdominale, lângă rinichi. În timpul celei de-a șaptea luni de sarcină, ei migrează descendent și anterior, iar în cele din urmă coboară în scrot prin cele două canale inghinale.
Funcțiile testiculelor
Ele sunt glande genitale masculine care îndeplinesc două funcții:
- Spermatogeneza, formarea celulelor sexuale, spermatozoizii – funcție exocrină
- Secreția de hormoni androgeni, testosteronul – funcție endocrină
Prin urmare, testiculele sunt glande mixte, pentru că secretă atât spermatozoizi cât și hormoni.
Localizare și structură
Testicululele sunt organe pereche, de formă ovoidă, situate în scrot, cu o greutate de aproximativ 10-15 grame fiecare.
Fiecare testicul este învelit de o capsulă fibroasă, denumită tunica albuginee. La nivelul feței posterioare a testiculului, albugineea se îngroașă, formând mediastinul testiculului din care pornesc numeroase septuri fibroase ce pătrund în interiorul testiculului și delimitează aproximativ 200-300 de lobuli.

© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - aparatul genital masculin
Fiecare lobul testicular conține 1-4 tubi seminiferi contorți, în interiorul cărora se formează gameții masculini (spermatozoizii). Între tubii seminiferi se află celule interstițiale Leydig, care secretă hormoni androgeni. Un tub seminifer este alcătuit din mai multe straturi de celule seminale (producătoare de spermatozoizi), printre care se găsesc celule de susținere. Tubii seminiferi contorți sunt continuați de tubii drepți, care reprezintă primul segment al căilor spermatice.
Testosteronul
- Este responsabil de formarea ductelor genitale masculine și diferențierea lor.
- De asemenea testosteronul induce formarea glandei prostate și a veziculelor seminale, împiedicând dezvoltarea organelor genitale feminine.
- La pubertate, testosteronul este responsabil de creșterea masei musculare, creșterea pe