Testiculele

Pe această pagină vom vorbi despre anatomia testiculelor. Află despre faptul că testiculele sunt glande mixte, cu funcție atât exocrină, cât și endocrină, prin secreția de hormoni androgeni. Dintre hormonii androgeni v-am menționat mai jos efectele testosteronului și dihidrotestosteronului. Mai departe veți găsi și informații despre structura internă a testiculelor și despre sediul spermatogenezei:

Conductele spermatice reprezintă totalitatea căilor parcurse de spermatozoizi și lichidul spermatic, de la nivelul testiculului, unde sunt produși, până la nivelul uretrei, care mai apoi îi va conduce în afara organismului. Fără o imagine clară pe care să puteți urmări acest traseu va fi greu să învățați toate conductele spermatice, poziția exactă și rolul acestora. De aceea am inclus o imagine reprezentativă pe care să puteți urmări explicațiile profesorilor noștri despre conductele spermatice intratesticulare și cele extratesticulare. Tot pe această pagină puteți învăța care este structura spermatozoidului și traseul spermatozoizilor în cadrul actului sexual. Află care este rolul epididimului în determinarea motilității spermatozoizilor, respectiv unde sunt aceștia depozitați și care sunt structurile care participă prin lichidele lor la formarea spermei. După această lucrare vei înțelege mult mai bine ce este un spermatozoid, cum funcționează aparatul genital masculin și cum se manifestă funcția de reproducere la sexul masculin.

După anatomia testiculului și a traseului parcurs de spermatozoid, vom discuta în detaliu despre procesul de spermatogeneză, explicat de profesorii noștri etapă cu etapă. Urmăriți pe schema și imaginea anexată evoluția din spermatogonii, în spermatocite primare, apoi secundare, până în stadiul de spermatide care mai apoi se vor transforma în spermatozoizii maturi. Foarte important pentru înțelegerea spermatogenezei este să învățați și numărul de cromozomi ce rezultă după fiecare tip de diviziune, punctând diferențele între diviunea mitotică și cea meiotică. Nu am uitat să vă explicăm și care sunt hormonii care reglează spermatogeneza și să precizăm câteva definiții care v-ar putea fi de folos. 

Vă invităm să vă înarmați cu multă rabdare, o cană de ceai, un loc comod și să va alăturați profesorilor noștri. Vă dorim o lectură plăcută!

Testiculele se dezvoltă în timpul vieții fetale în partea posterioară a cavitatății abdominale, lângă rinichi. În timpul celei de-a șaptea luni de sarcină, ei migrează descendent și anterior, iar în cele din urmă coboară în scrot prin cele două canale inghinale.
Ele sunt glande genitale masculine care îndeplinesc două funcții:

  • Spermatogeneza, formarea celulelor sexuale, spermatozoizii – funcție...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in