Glandele anexe și organele genitale externe

Glandele anexe ale sistemului reproducător masculin sunt:

  • veziculele seminale, situate deasupra prostatei
  • prostata, situată în jurul uretrei masculine
  • glandele bulbo-uretrale, care se deschid în uretră

Este important să nu confundați glandele genitale masculine anexe cu cele principale ale aparatului genital masculin.
Pentru că știm că, uneori, o imagine face cât o mie de cuvinte, am atașat o imagine pe care puteți urmări localizarea exactă a veziculelor seminale, prostatei și a glandelor bulbo-uretrale. Am inclus și scurte explicații despre rolul pe care glandele anexe îl îndeplinesc, prin secrețiile lor participând la formarea lichidului spermatic.

Când vorbim despre organele genitale externe masculine, ne referim la penis și scrot. Pe această pagină găsiți informații despre anatomia penisului și a scrotului și despre aparatul erectil care determină erecția. Aceste informații despre anatomia penisului și scrotului sunt organizate schematic, pentru ca voi să rămâneți cu cele mai importante noțiuni după ce le veți citi. Având în vedere că penisul are compoziția sa atât un aparat erectil format din corpii cavernosi si corpul spongios, cât și uretra și tegumentul penian, ne-am gândit să vă oferim și niște imagini pe care să puteți observa localizarea tuturor acest structuri ale organelor genitale externe.
Este important și să rețineți că penisul și scrotul sunt organe genitale externe masculine și pentru că, frecvent, vi se vor cere astfel de clasificări la Bacalaureat.

La sfârșitul acestui capitol veți găsi partea de patologie a aparatului genital masculin, mai exact informații despre adenomul de prostată.

Veziculele seminale:

Sunt două glande tubulare, situate deasupra prostatei, lateral de canalele deferente. Ele au rol secretor, produsul lor de secreție adăugându-se lichidului seminal. Secreția lor este vâscoasă și conține substanțe de „activare” a spermatozoizilor. Dintre carbohidrații pe care îi conține, fructoza este predominantă și constituie principala sursă de energie necesară pentru motilitatea spermatozoizilor. 
Veziculele seminale au formă ovoidală, cu o lungime de 4-5 cm și o lățime de 2 cm.


© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - aparatul genital masculin

Prostata:

Este un organ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in