Patologie: Adenomul de prostată

Această pagină tratează subiectul adenomului de prostată, în cadrul capitolului despre patologia aparatului genital masculin. Vă expunem care este definiția adenomului de prostată, precum și simptomele și cauzele acestuia. Am adăugat și o imagine reprezentativă pentru această afecțiune ca să vă fie mai ușor să vizualizați manifestările adenomului de prostată.

Prostata și adenomul de prostată

Prostata este un organ glandular exocrin, impar, de forma unei castane și este situată în jurul uretrei, sub vezica urinară. Ea face parte din glandelele anexe ale sistemului genital masculin, iar produsul de secreție participă la formarea spermei. 

Adenomul este o tumoră benignă a țesutului glandular, cu structură aproape identică cu cea a unei glandei normale. 

Adenomul de prostată, sau hiperplazia benignă a prostatei (HBP) este o afecțiune a aparatului reproducător masculin, mai exact o tumoră benignă care se dezvoltă în interiorul glandei. Aceasta are o evoluție îndelungată, iar chiar dacă este o tumoră benignă, netratată corespunzător poate duce la complicații grave.

 
Sursă imagine: National Cancer Institute/ Public domain

Etiologie

Deși nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției adenomului de prostată, sunt general acceptați doi factori care contribuie la apariția acestei afecțiuni: 

  • hormonal: mai pr
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in