Ovarele

Accesează pagina de mai jos pentru a citi totul despre ovare ca parte a aparatului genital feminin. Localizarea lor, structura internă și rolurile ovarelor atât în producerea gameților sexuali feminini precum și funcția lor endocrină a ovarelor de a secreta estrogen, progesteron sunt descrise pe rând în lucrarea noastră, acompaniată de o imagine cu toate aceste structuri pentru a vă fi mai ușor de înțeles.

Formarea gameților sexuali feminini prin procesul de ovogeneză, ciclul ovarian și hormonii ovarieni (mai exact estrogenul și progesteronul) sunt deasemenea teme abordate în această lucrare, fiind funcții de bază ale ovarelor. Urmăriți pe figura de mai jos toate etapele gametogenezei și diviziunile celulare prin care acestea au loc, în paralel cu explicațiile profesorilor noștri pentru o mai bună înțelegere a procesului de ovogeneză. 

Vom discuta și despre hormonii ovarieni, mai exact estrogenul și progesteronul, care au multe roluri foarte importante în organismul unei femei, fiind interdependente. Sistemul endocrin este strâns legat de buna funcționare a sistemului reproducător și invers. Pentru a înțelege această relație este foarte important să înțelegeți efectele estrogenului și progesteronului asupra organismului.

Nu îl ultimul rând, vom discuta despre ambele faze ale ciclului menstrual: cea preovulatorie și cea postovulatorie, precum și protagoniștii prinicipali ai fiecărei faze: alternanța între secreția hormonul foliculostimulant (FSH) și secreția hormonului luteinizant (LH), precum și secreția de estrogen și progesteron. Așadar puteți observa că există atât mecanisme endocrine care condiționează ciclul ovarian cât și fenomene de secreție endocrină care se produc în diversele faze ale ciclului ovarian.

După cum observați, ovarele sunt organe complexe cu funcții importante atât pentru procesul de reproducere, cât și pentru restul corpului, așadar, înarmați-vă cu o cană de ceai, o memorie bună, entuziasm și multă rabdare, și haideți să începem!

natomia ovarelor

Sunt gonadele feminine, situate în pelvis, fiind glande mixte cu secreţie:

  • exocrină:  produc ovulele, gameţii sexuali feminini, pe care prin procesul de ovulaţie îi expulzează în trompa uterină.
  • endocrină: secretă hormoni sexuali - estrogen, progesteron, inhibină, relaxină, cu rol în producerea caracterelor sexuale primare și secundare.​

Localizare: 

Sunt glande pereche, situate în cavitatea pelvină, în spaţiul retrouterin, înapoia ligamentelor largi ale uterului, de-o parte și de cealaltă a acestuia.
Situaţia lor poate varia, astfel că la făt, în perioada intrauterină ele sunt situate la nivel lombar, urmând ca până la vârsta de 10 ani să coboare în cavitatea pelvină.
Totodată, în timpul sarcinii, odată cu creşterea în dimensiuni a uterului ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in