Patologie: Chisturile ovariene
Chisturile ovariene fac parte din paleta de afecțiuni ale aparatului genital feminin. Chiar dacă aceste chiste ovariene nu apar în manualele voastre la capitolul despre patologia sistemului reproducător, ne-am gândit că vă va prinde bine să aveți mai multe opțiuni de afecțiuni, în special pentru Bacalaureatul la Anatomie și Fiziologie, Genetică și Ecologie umană.
Puteți folosi informațiile din această lucrare despre chisturi ovariene pentru a vă pregăti pentru Bac și pentru temele și proiectele pe care le aveți de făcut pentru clasă.
Caracterul benign sau malign al chisturilor ovariene
Chisturile ovariene pot apărea la orice vârstă, de la perioada neo-natală până la postmenopauză. Aproape toate sunt benigne și dispar de la sine după câteva luni, sunt cazuri rare în care unele dintre ele pot avea potențial malign sau pot duce la complicații.
Caracterul benign sau malign al unui chist se referă la modelul său de proliferare, adică modul în care crește și se dezvoltă. Dacă o tumoră este benignă, sau necanceroasă, atunci ea este o formațiune circumscrisă, bine delimitată, care adesea prezintă o capsulă ce o separă de țesuturile înconjurătoare, pe care nu le invadează. Celulele care o formează sunt foarte asemănătoare celulelor de origine. Tumora beningnă nu dă metastaze, adică răspândirea formațiunilor ...