Sistemul reproducător

Sistemul reproducător, deși îndeplinește acceași funcție la bărbați cât și la femei, diferă substanțial din punct de vedere anatomic și fiziologic între cele două sexe. 

Despre toate acestea vom vorbi în paginile de jos, oferindu-vă informații despre anatomia și fiziologia sistemului reproducător feminin și sistemului reproducător masculin, împreună cu multe imagini care să vă ajute să înțelegeți mai bine toate aceste noțiuni. Ca de obicei, partea de patologie o veți afla la sfârșitul fiecărui subcapitol, și anume anexita și vulvo-vaginita, chisturile ovariene și adenomul de prostată.

Sistemul reproducător este în permanantă relație cu sistemul endocrin, care are efecte reglatoare asupra tuturor proceselor ce se desfășoară la acest nivel.

  • Spre exemplu în reglarea hormonală ovariană, un rol deosebit de important îi revine hipotalamusului care secretă în mod pulsatil GnRH (Gonadotropine Releasing Hormone), care la rândul său va stimula hipofiza să secrete LH și FSH, sub acțiunea cărora se desfășoară întreg ciclul ovarian. Ovarul, pe lângă gametogeneză, are și funcție endocrină secretând estrogeni și progesteron, hormoni responsabili de dezvoltarea organelor genitale feminine, a glandei mamare și caracterelor sexuale secundare la femeie.
  • Interacțiunea strânsă dintre sistemul endocrin și cel reproducător este evidentă și în cazul sistemului reproducător masculin. Tot sub acțiunea hormonilor gonadotropi hipofizari are loc spermatogeneza și dezvoltarea tubilor seminiferi, sub acțiunea FSH-ului, pe când LH-ul determină celulele interstițiale testiculare să se secrete testosteron. În concluzie, sub stimularea hormonilor hipofizari gonada masculină secretă testosteronul necesar dezvoltării caracterelor sexuale secundare masculine.

Cea mai importantă relație între sistemul endocrin și cel reproducător se manifestă astfel: hipofiza sintetizează hormoni gonadotropi, care stimulează gonadele feminine și masculine să producă la rândul lor hormoni și să treacă prin modificări majore necesare procesului reproducător.

Citește mai multe în paginile următoare!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in