Scheletul uman - schema oaselor

Citește acum materialul despre scheletul uman - schema oaselor dacă dorești să afli informații despre rolul oaselor, forma oaselor și structura oaselor.

Pentru a citi despre fiecare componentă a scheletului uman și a vizualiza localizarea oaselor și cum se articulează între ele, accesează lucrările de mai jos. Profesorii noștri le-au creat sub formă de scheme însoțite de imagini, pentru ca ție să îți fie cât mai ușor să reți aceste noțiuni despre scheletul uman.

Sistemul osos se împarte în:

  • Scheletul capului;
  • Scheletul trunchiului;
  • Scheletul membrelor.

Aici vei afla care sunt oasele capului și gâtului le poți urmări pe imaginile noastre. E o idee bună să încercați să vă faceți și voi scheme și desene cu oasele capului și gâtului până le învățați localizarea anatomică. Le puteți împărți în oasele neurocraniului și oasele viscerocraniului, și să le desenați din mai multe incidențe. Oasele capului și gâtului sunt în mare parte conectate între ele fără delimitări propriu-zise, deci trebuie să faceți apel la imaginația voastră pentru a localiza exact fiecare os.

Accesând această pagină, pe baza schemelor și imaginilor noastre despre oasele trunchiului: coloana vertebrală cu cele 33 - 34 vertebre, sternul și coastele care alcătuiesc cutia toracică și oasele pelvisului. Oasele trunchiului reprezintă miezul scheletului uman, adăpostind centrul de greutate al organismului. La acest nivel este cel mai bine reprezentat rolul oaselor trunchiului de a creea cavități de protecție a organelor interne, de exemplu cavitatea pelvină și cavitatea toracică. Tot aici vei vedea localizarea oaselor trunchiului și interacțiunea dintre ele.

De asemenea, pe această pagină veți găsi o schemă a oaselor membrului superior și inferior, precum și imagini pe care puteți urmări localizarea lor și felul în care se articulează pentru a susține membrul superior.

Oasele membrului superior pe care trebuie să le urmăriți sunt grupate în oasele centurii scapulare și oasele membrului propriu-zis: humerus, radius, ulnă, oasele carpului, oasele metacarpiene și falangele. Oasele membrului superior sunt printre oasele cele mai bine coordonate, care pot executa atât mișcări în forță cât și mișcări de finețe. Antrenarea acestei capacități este posibilă în primul rând datorită localizarii acestora și articulării între ele a oaselor membrului superior. 

Oasele membrului inferior pe care va trebui să le învățați sunt femurul, rotula, tibia, fibula, calcaneul, talusul, oasele tarsiene, metarsiene și falangele. Oasele membrelor inferioare sunt printre cele mai bine organizate oase din corp, acestea suportând greutatea noastra pe parcursul zilei, ba chiar o greutate triplă atunci când facem mișcare.

Învățați despre toate acestea citind lucrarea de mai jos și verificați-vă cunoștiințele încercând să faceți propriile voastre scheme și desene care ilustrează toate oasele membrului superior.

Am inclus și imagini anatomice cât mai aproapiate de aspectul și localizarea reală a oaselor membrului inferior pentru ca voi să le rețineți mai ușor.

 

Sistemul osos reprezintă componenta pasivă a sistemului locomotor, format din totalitatea oaselor legate între ele prin articulații, integrate în sistemul locomotor prin intermediul tendoanelor, cartilajelor și ligamentelor. 

Rolurile oaselor:

  • funcția de sprijin pentru organism, fiind puse în mișcare de componenta musculară a sistemului locomotor.
  • funcția de apărare pentru unele organe (ex: oasele cutiei craniene apără creierul, coastele apără inima și plămânii)
  • funcția de redare a formei corpului. 
  • funcția de înmagazinare a sărurilor fosfocalcice.
  • funcția antitoxică permite oaselor să absoarbă diferite substanțe toxice, ca acestea sa poată fie eliberate treptat înapoi în sânge, pentru a preveni efectele nocive asupra organelor, toxinele fiind eliminate în cantități mici pe cale renală

Forma oaselor:

  • oase lungi: humerus, femur, radius ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in