Structura osului

Sistemul osos este alcătuit din oase și cartilaje. În această pagină vei găsi informații despre structura oaselor lungi, împărțite în epifize, metafize, diafiză și clasificarea oaselor în funcție de forma lor în: oase lungi, late, scurte, sesamoide, alungite. Epifizele, diafizele și metafizele oaselor lungi au structură internă diferită, care deservește rolurilor diferite pe care le îndeplinesc diafiza, epifiza și respectiv metafiza. Citiți despre

Tot pe această pagină vei gpsi informații despre articulații însoțite de imagini ca să înțelegeți dispunerea componentelor structurale ale unei articulații. 

Citește despre structura externă și internă a oaselor, câte tipuri de articulații există și care e funcția acestora aflați citind pagina de mai jos.

 

Sistemul osos prezinta doua mari componente: 

  1. oasele, structuri fixe, sunt compuse dintr-o matrice osoasă, care este ulterior întărită de săruri minerale. Sunt legate între ele prin intermediul articulațiilor.
  2. cartilajele, sunt structuri avasculare, constituite dintr-un țesut conjunctiv semi-dur. Sunt inserate în locurile în care e nevoie de flexibilitate, adică la nivelul articulaților oaselor. Facilitează anumite mișcări minime la nivelul structurilor osoase de care se leagă. De exemplu, cartilajele costale, care permit mișcările minime ale cutiei toracice în timpul respirației. 


Photo by OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015, Structura unui os lung

Anatomia osului:

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in