Funcțiile oaselor

Această pagină vă oferă acces la funcția mecanică a oaselor, funcția metabolică și informații despre calciu și reglarea concentrației acestuia în sânge și țesuturi, funcția hematopoetică și capacitatea de remodelare a oaselor. Hematopoeza este o funcție extrem de importantă la nivelul organismului uman, deoarece prin funcția lor hematopoetică, oasele asigură sinteza celulelor sangvine principale. Despre toate acestea puteți citi în detaliu mai jos.

Oasele îndeplinesc următoarele mari funcții:

  1. Funcția mecanică:

  • oasele susțin țesuturile moi, fiind structura de rezistență a corpului uman, conferindu-i forma specifică fiecărui individ.
  • participă împreună cu mușchii la locomoție și actionează ca niște pârghii în mișcare, articulațiile servind ca punct de sprijin pentru aceste pârghii.
  • delimitează cavități și protejează organele interne: vertebrele apără măduva spinării, craniul protejează encefalul, cutia toracică apără inima și plămânii, pelvisul osos încadrează organele pelvine. 
  1. Funcția metabolică:

Oasele acționează ca rezervoare de săruri metabolice și electroliți. Calciul este printre cele mai abundente minerale din corpul uman și se regăsește în proporție mare și la nivelul oaselor. Fosforul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in