Fractura. Entorsa. Luxația

În această pagină vei găsi definiția unei fracturi, clasificarea fracturilor, semnele după care recunoști o fractură, și câteva reguli de prim ajutor.

Accesarea acestei paginii îți va permite să înțelegi exact ce presupune o entorsă și cum se manifestă ea, precum și care este tratamentul corect în cazul unei entorse. Entorsele se numără printre afecțiunile sistemului osos care îți sunt prezentate la Biologie în liceu și care pot face subiectul întrebărilor la Bac.

Accesați această pagină pentru a afla ce este o luxație și cum se manifestă ea.

Pentru ca tu să înțelegi mai bine, citește acest material despre fractură, entorsă și luxație unde profesorii noștri au adăugat imagini și definiții pentru termenii cheie din text.

Citind lucrarea de mai jos despre fracturi, entorse și luxații pentru a te asigura că stăpânești afecțiunile sistemului osos și pentru clasă și pentru Bac.

Fractura

Fractura reprezintă o întrerupere a continuității normale a unui os, ca urmare a acțiunii unui agent traumatic sau a aplicării unor forțe prea mari asupra osului, cum se întâmplă în căderi de la înălțime, tracțiune sau flexie exagerate ale segmentelor interesate.

Pot fi: ...

Cum știm să recunoaștem corect o fractură?

O fractură deschisă este ușor de recunoscut, însă una închisă poate fi mai puțin evidentă, lăsând puține semne în urmă. Fracturile sunt printre cele mai frecvente traumatisme ale omului și sunt considerate urgențe! Nerecunsocute, pot duce la hemoragii abundente, infecții, paralizii, chiar pierderea membrului respectiv...

Entorsa

Entorsa reprezintă un traumatism al unei articulații, afectând părțile moi de la nivel articular și peri-articular: ligamente, capsula articulară, cartilaje, meniscuri, membrana sinovială ce conține lichidul sinovial...

Luxația

Luxația este tot un traumatism al unei articulații și a părților moi înconjurătoare, dar, spre deosebire de entorsă, presupune deplasarea din poziție anatomică a epifizelor oaselor care alcătuiesc articulația respectivă.

Datorită acestui fapt, luxațiile necesită tratament...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in