Deformări osoase

Această pagină conține descrierea principalelor deformări osoase. Accesați materialul pentru a dobândi toate informațiile de care aveți nevoie despre cele mai frecvente deformări osoase: lordoza, cifoza și scolioza cu imagini, definiții, semne și simptome și câteva opțiuni de tratament. 

Informații de bază despre deformările osoase

Fiziologic, coloana vertebrală nu este perfect dreaptă. Ea prezintă 4 curburi în plan sagital, de un anumit grad, care îi conferă mobilitate în efectuarea mișcărilor: 

  • Două curburi cu convexitatea orientată anterior și concavitatea posterior: situate la nivelul coloanei cervicale și la nivelul celei lombare. Acestea poartă numele de lordoze.
  • Două curburi cu convexitatea orientată posterior și concavitatea anterior: situate la nivelul coalnei toracale și la nivelul celei sacrale și coccigiene. Acestea poartă numele de cifoze.

Totuși în cazul în care aceste curburi se accentuează sau apar în alte regiuni în care sunt absente în mod normal, dobândesc un caracter patologic. Lordoza se asociază frecvent cu cifoza, întrucât o deformare o antrenează în timp și pe cealaltă. Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale înspre lateral, întotdeauna patologică.

Lordoza patologică

Cel mai frecvent e caracterizată prin accentuarea concavității curburii lombare.

Cauze

Poziții vicioase:

  • suprasolicitări în cazul unor activități;
  • statul îndelungat în picioare; mai ales la femei care poartă tocuri înalte;
  • ținută incorectă a corpului timp
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in