Sistemul nervos vegetativ simpatic și parasimpatic

Pe această pagină vă prezentăm sistemul nervos vegetativ, cu cele două componente ale sale: sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic. 

Citiți despre cum funcționează simpaticul și parasimpaticul, aceste două componente antagonice, despre asemănările și deosebirile dintre sistemul nervos simpatic și parasimpatic și analizați comparativ locul de origine al fibrelor simpatice față de cele parasimpatice, localizarea ganglionilor și efectele diferite de stimulare sau inhibare ale diferitelor funcții ale organelor. Am inclus și locul în care acționează neurotransmițătorii ca acetilcolina, adrenalina și noradrenalina, care fac posibile manifestările simpaticului și parasimpaticului.

Citește această pagină pentru o mai bună înțelegere a sistemului nervos vegetativ sau pentru a realiza referate de nota 10. 

Sistemul nervos vegetativ (SNV) este alcătuit din 2 componente distincte, atât din punct de vedere morfologic cât și funcțional, și anume sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic. Rolul acestui sistem este, în mare, de a controla activitatea diferitelor organe și a musculaturii netede. În funcție de dispoziția simpaticului și parasimpaticului, există 3 categorii de organe:

  1. Organe cu inervație dublă atât simpatică cât și parasimpatică
  • apare la majoritatea organelor din organism...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in