Sinapsele și transmiterea impulsului nervos

În această lucrare despre neuroni și sinapsele dintre aceștia veți învăța despre: generarea unui potențial de acțiune, fazele de depolarizare și repolarizare ale potențialului și propagarea impulsului nervos la nivelul axonilor mielinizați și nemielinizați.

După ce veți citi despre impulsul nervos, veți putea citi despre sinapsele chimice și electrice, despre componentele sinapselor, despre elementele între care se pot situa sinapsele și în final, despre modul de funcționare al sinapselor chimice și despre mediatorii chimici și efectele lor excitatorii sau inhibitorii asupra celulelor postsinaptice.

Sinapsele și propagarea impulsului nervos sunt teme foarte importante fără de care nu puteți înțelege pe deplin cum comunică neuronii între ei și ce fel de informații transmit.

Impulsul nervos

Înainte de a înțelege modul de conducere a impulsului nervos de-a lungul fibrei nervoase, este important să se înțeleagă cum se formează un potențial de acțiune.
Potențialul de membrană (transmembranar) se referă la diferența de potențial electric de-o parte (în interior) și de alta (la exterior) a membranei celulare. Valoarea sa diferă în funcție de tipul de celulă și se măsoară în milivolți (mV). Există două tipuri de potențial membranar: de repaus și de acțiune:

  • Potențialul de repaus se referă la acel...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in