Nervii spinali și Reflexele

Nervii spinali împreună cu nervii cranieni reprezintă structuri ale sistemului nervos periferic. 

Odată cu nervii spinali, putem să aruncăm o privire peste funcția reflexă a măduvei și reflexele, care sunt teme foarte importante ale sistemului nervos și subiecte extrem de frecvente la Bac, așadar este important să cunoașteți definiția arcului reflex, care sunt componentele arcului reflex și ce rol joacă fiecare în producerea reflexelor. Urmăriți și câteva exemple de reflexe somatice și vegetative, conștiente și inconștiente, pentru a înțelege mai bine cum funcționează mecanismul reflex și urmăriți schemele arcului reflex atașate mai jos pentru a vă întipări în minte imaginea reflexelor…

...

Perechile de nervi spinali

Nervii spinali sunt în număr de 31 de perechi, numerotate în funcție de nivelul de la care părăsesc măduva. Astfel, există:

  • 8 perechi de nervi spinali…

...

Structura nervilor spinali

Toți nervii spinali au:

  • o rădăcină dorsală, senzitivă
  • o rădăcină ventrală, motorie

Prin rădăcina senzitivă trec axonii senzitivi care au preluat infor…

...

Ganglionii

Sunt mase de țesut nervos din afara SNC formate din corpi neuronali. În funcție de neuronii care le intră în alcătuire pot fi spinali (senzitivi) sau autonomi (vegetativi).

  • Cei senzitivi se găsesc la nivelul rădăcinii…

...

Actul reflex și arcul reflex

Amintiți-vă! 
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Actul fundamental prin intermediul căreia sistemul nervos integrează organismul în mediu este actul reflex. Actul reflex este definit ca fiind răspunsul centrilor nervoși ai organismului la stimularea unor receptori de către anumiți factori, denumiți stimuli. Acesta, din punct de vedere anatomic, se realizează prin intermediul arcului reflex, un circuit format din 5 elemente:

  1. receptor
  2. calea aferentă
  3. centru nervos somatic sau vegetativ
  4. calea eferentă
  5. efector

O privire de ansamblu a acestora arată că un reflex este inițiat prin stimularea receptorului de către un anumit stimul de o anumită intensitate. Energia acestui stimul va fi apoi transformată în influx nervos, care va fi condus de-a lungul căii aferente până la nivelul centrului nervos. La acest nivel, informația este prelucrată, iar sistemul nervos generază comenzile potrivite ce vor fi conduse tot sub forma unui influx nervos pe calea eferentă până la nivelul efectorilor, care îndeplinesc aceste comenzi.

Figura 3. Arc reflex (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)

Receptorul

Receptorul este o structură anatomică excitabilă ce va răspunde gradat la acțiunea stimulului, în funcție de intensitatea acestuia generând potențiale de acțiune de amplitudini diferite. Cu cât stimulul aplicat are o intensitate mai mare, cu atât potențialele de acțiune generate vor avea amplitudine mai mare și influxul nervos generat va fi mai amplu.
Există mai multe clasificări ale receptorilor:

În funcție de proveniența stimulului:

  • exteroceptori 
    • care recepționează s…

...

Definiții

Homeostazia = reprezintă capacitatea orga…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in