Nervii spinali și Reflexele

Nervii spinali împreună cu nervii cranieni reprezintă structuri ale sistemului nervos periferic. Pe această pagină găsiți localizarea tuturor celor 31 de perechi de nervi spinali, plexurile nervoase pe care aceștia le formează și explicații în legătură cu ganglionii de pe traiectul nervilor spinali și rolul foarte important de neuroni postsinaptici pe care aceștia îl joacă. 

Odată cu nervii spinali, putem să aruncăm o privire peste funcția reflexă a măduvei și reflexele, care sunt teme foarte importante ale sistemului nervos și subiecte extrem de frecvente la Bac, așadar este important să cunoașteți definiția arcului reflex, care sunt componentele arcului reflex și ce rol joacă fiecare în producerea reflexelor. Urmăriți și câteva exemple de reflexe somatice și vegetative, conștiente și inconștiente, pentru a înțelege mai bine cum funcționează mecanismul reflex și urmăriți schemele arcului reflex atașate mai jos pentru a vă întipării în minte imaginea reflexelor.

Nervii spinali sunt în număr de 31 de perechi, numerotate în funcție de nivelul de la care părăsesc măduva. Astfel, există:

  • 8 perechi de nervi spinali cervicali, numerotați de la C1 la C8
  • 12 toracali, de la T1 la T12
  • 5 lombari, de la L1 la L5
  • 5 sacrali, de la S1 la S5
  • 1 pereche de nervi spinali coccigieni 

Toți nervii spinali au:...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in