Lock

Sistemul nervos periferic (SNP)

Lock

Sistemul nervos periferic pe scurt

Sistemul nervos periferic (SNP) este răspândit prin tot organismul, prezentând atât neuroni senzoriali, cât și motori. Din punct de vedere funcțional, sistemul nervos periferic este împărțit într-un compartiment somatic și unul vegetativ (sau autonom).

Sistemul nervos somatic este responsabil de inițierea unor răspunsuri conștiente, voluntare, sau reflexe inconștiente la anumiți stimuli proveniți din mediul înconjurător. V-am inclus și câteva exemple de reflexe și am încercat să vă explicăm cât mai simplu cum se produc ele.

Sistemul nervos vegetativ este divizat la rândul său în alte două compartimente: sistemul nervos vegetativ simpatic și cel parasimpatic. Aceste două componente stimulează sau inhibă funcțiile organelor și glandelor pentru a se adapta la diverșii factori la care este supus organismul uman în fiecare zi. 

Iar pentru că nu putem să vorbim despre sistemul nervos periferic fără a vorbi despre nervii cranieni și cei spinali, precum și despre ganglionii de pe traiectul diverșilor nervi, continuăm să vă prezentăm aceste informații în următoarea noastră lucrare.

Alcătuirea SNP

SNP - sistemul nervos periferic nu are o localizare precisă, el fiind alcătuit din restul de țesut nervos ce este dispersat în întreg organismul, în afara SNC. Unele structuri sunt localizate, spre exemplu, în interiorul unor organe.

Conține:

  • neuroni senzoriali, care culeg informații de la receptori periferici și le transmit SNC-ului prin nervii spinali sau cranieni
  • neuroni motori, care trimit răspunsurile elaborate de SNC țesuturilor efectoare prin nervii spinali sau cranieni

SNP (sistemul nervos periferic) are, funcțional, 2 compartimente: 

1...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in