Meningita și encefalita
Meningita și encefalita sunt două afecțiuni de tip inflamator ale sistemului nervos central, care apar în materia voastră la capitolul despre afecțiuni ale sistemului nervos central și, de asemenea, intră și la examenul de Bacalaureat. Meningita reprezintă inflamația meningelui, în timp ce prin encefalită se înțelege inflamația țesutului nervos.
Cel mai frecvent se manifestă sub forma unor infecții cauzate de bacterii, virusuri sau alte microorganisme. Ele pot apărea independent sau pot chiar coexista, caz în care se vorbește despre meningoencefalită.
Cauzele meningitei și encefalitei
Deși cele două afecțiuni au anumite caracteristici comune, ele se deosebesc în multe privințe. Se deosebesc, în primul rând, prin cauzele care le determină.
Meningita
- apare mai frecvent din cauza infecției bacteriene, cel mai adesea cu bacteria numită neisseria meningitidis, dar poate fi cauzată și de alte bacterii, mai ales la copii.
- este important de știut că meningita bacteriană este o boală extrem de gravă, care dacă nu este tratată în primele ore de la apariția semnelor poate duce la leziuni cerebrale ireversibile sau chiar la deces.
- meningita virală, consecința contactării unui virus, este mai rar întâlnită și nu este la fel de periculoasă.
Encefalita
- are ca principală cauză infecția virală, în special cu virusul herpes simpl