Coma

Aceasta este lucrarea noastră despre comă, care include mai multe tipuri de come explicate după mecanismul de producere. Puteți folosi informațiile de mai jos fie pentru temele pe care le primiți la clasă, fie pentru a vă acoperi capitolul de patologie a sistemului nervos pentru Bacalaureat. Vom trece împreună prin informații despre definiția comei, care sunt cauzele și mecanismele de producere ale comelor și câteva manifestări generale ale comei. Comele sunt diferite de moartea cerebrală; aflați în ce fel citind lucrarea noastră.

Definiție și cauze

Coma reprezintă o pierdere a stării de conștiență pentru o perioadă de timp prelungită asociată cu pierderea capacității de a răspunde la stimulii din mediul înconjurător. 

Coma este cauzată de leziuni la nivelul creierului. De regulă, acestea trebuie sa fie extinse pentru a determina starea de comă. Leziunile pot fi temporare și reversibile sau permanente și ireversibile. 

Sistemului Reticulat Activator Ascendent (SRAA, din trunchiul cerebral) are un rol important în menținerea stării de veghe. Dacă acesta este afectat din diverse cauze, sinapsele acestui sistem nu mai funcționează, iar menținerea stării de veghe nu mai este posibilă.

Există numeroși factori care pot cauza daune sistemului nervos central, aceștia putând acționa prin mai multe mecanisme. Printre cauze se numără:

Traumatismele - sunt de departe cea mai frecventă cauză a comei. Datorită faptului că encefalul este foarte sensibil la orice fel de traumă, efectele traumatismului se instalează rapid și pot fi foarte severe.
Craniul este menit...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in