Neuronul
În această lucrare vorbim despre neuroni, particularitățile și sinapsele dintre ei și despre teaca de mielină și felul în care are loc propagarea impulsului nervos. Este important să cunoașteți structura neuronului:
- corpul celular sau pericarionul: neurilemă; nucleu; citoplasmă/ neuroplasmă cu majoritatea organitelor celulare
- prelungirile neuronale: dendrite și axon
În final vom vorbi despre tipurile de neuroni, clasificați în funcție de forma corpului lor, de prelungirile lor și după funcția motorie sau senzitivă pe care o îndeplinesc.
Ce este neuronul?
Este o celulă specializată excitabilă, ceea ce înseamnă că este capabilă să reacționeze la stimuli din mediul extern sau intern prin producerea unui potențial de acțiune (impuls nervos), pe care mai apoi îl conduce către alte celule care pot fi :
- alți neuroni
- celule efectoare de tip muscular sau glandular.
În organismul uman există miliarde de neuroni, iar fiecare din acești neuroni realizează sute sau mii de interconexiuni cu alți neuroni, formând o vastă rețea nervoasă care recepționează și integrează informațiile primite sub forma impulsului nervos și generează răspunsuri pe care le trimite către țesuturile efectoare.
.jpg)
Figura 1. Neuronul (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)
Structura neuronului
Neuronul este alcătuit din corp celular și prelungiri.
Corpul celular
Se mai numește și pericarion și conține:
- citoplasmă sau neuroplasmă,
- nucleu
- majoritatea organitelor celulare
Este înconjurat la exterior de membrana plasmatică, care poartă numele de neurilemă. Neurilema este subțire și are o structură lipoproteică (cum au, de altfel, toate membranele celulare). Prezintă receptori, canale și pompe ionice cu rol în generarea și conducerea impulsului nervos.
Nucleul este de obicei unic, mare, cu un nucleol proeminent. Există însă și neuroni cu nucleu excentric, doi nuclei sau nuclei multipli.
Neuroplasma conține:
- organite celu