Anatomia trunchiului cerebral
Aici poți citi descrierea trunchiului cerebral și a componentelor sale: bulbul rahidian, puntea lui Varolio și mezencefalul. Am inclus și un paragraf despre mai puțin cunoscuta substanță reticulară de la nivelul trunchiului cerebral și funcțiile acesteia.
Structura trunchiului cerebral
Trunchiul cerebral (TC) este format dintr-un grup de structuri nervoase care conectează diencefalul cu măduva. Are o funcție de conducere, fiind totodată și centrul anumitor reflexe.
TC (trunchiul cerebral) are trei etaje, de jos în sus:
- Bulbul rahidian (medulla oblongata)
- Puntea lui Varolio
- Mezencefalul
.jpg)
Figura 1. Trunchiul cerebral (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)
Formațiunea reticulară
Formațiunea reticulară nu este un alt nivel al trunchiului cerebral, ci este o structură formată din substanță cenușie, dispersată în partea superioară a măduvei, în trunchi și chiar în partea inferioară a diencefalului. Formează sistemul reticular activator ascendent, prin care numeroase impulsuri senzitive difuze sunt transmise către scoarța cerebrală, unele prin talamus.
Cea mai importantă funcție a sa pare a fi menținerea stării de veghe prin stimuli vizuali, auditivi, sau generați de activități mentale. Când acest sistem reticular activator ascendent (SRAA) este afectat se produce coma.
Bulbul Rahidian
Bulbul rahidian este o componentă importantă a trunchiului cerebral, prin faptul că pe aici sunt conduse toate tracturile și căile senzitive și motorii care fac legătura dintre măduvă și encefal. Bulbul rahidian prezintă o configurație externă, fiind continuarea dilatată a măduvei spinării și o configurație internă. Din punct de vedere al configurației interne, bulbul rahidian prezintă substanța albă cu tracturile și căile sale și substanța cenușie, reprezentată de câțiva nuclei care sunt responsabili de coordonarea unor funcții vitale ale organismului: respirație, activitate cardiacă, etc.
Conformația externă
- este continuarea dilatată a măduvei spinării
- se întinde între foramen magnum (gaura mare a osului occipital) și șanțul bulbopontin
- prezintă reperele anatomice întâlnite la nivelul măduvei:
- fisura mediană ante