Anatomia trunchiului cerebral

Cu această pagină începe descrierea trunchiul cerebral și a componentelor sale: bulbul rahidian, puntea lui Varolio și mezencefalul. Am inclus și un paragraf despre mai puțin cunoscuta substanță reticulară de la nivelul trunchiului cerebral și funcțiile acesteia. 

Bulbul rahidian este o componentă importantă a trunchiului cerebral, prin faptul că pe aici sunt conduse toate tracturile și căile senzitive și motorii care fac legătura dintre măduvă și encefal.
Bulbul rahidian prezintă o configurație externă, fiind continuarea dilatată a măduvei spinării și o configurație internă. Din punct de vedere al configurației interne, bulbul rahidian prezintă substanța albă cu tracturile și căile sale și substanța cenușie, reprezentată de câțiva nuclei care sunt responsabili de coordonarea unor funcții vitale ale organismului: respirație, activitate cardiacă, etc.
Citiți și despre rolurile olivelor bulbare, despre nucleii gracilis și cuneat și multe altele pe pagina de mai jos.

Similar cu toate celălalte structuri ale trunchiul cerebral, puntea lui Varolio are și ea o conformație externă și una internă.
Conformația externă a punții lui Varolio amintește de o bandă de substanță albă, conectată la cerebel prin pedunculii cerebeloși. Datorită acestei legături, puntea împarte cu cerebelul funcția de coordonare a mișcărilor voluntare ale corpului.
Conformația internă a punții păstrează organizarea clasică, prezentând substanță albă și substanșă cenușie, aceasta din urmă fiind organizată în nuclei implicați în procesul de respirație și nuclei asociați nervilor cranieni. 

Mezencefalul este etajul superior al trunchiului cerebral. El face legătura cu ariile motorii ale scoarței cerebrale prin pedunculii cerebrali și este implicat în coordonarea unor reflexe de orientare și simțuri. Mezencefalul prezintă o configurație internă particulară, fiind alcătuit din substanța neagră, nucleu roșu și nucleii nervilor cranieni oculomotor (III) și trohlear (IV). 
Mai multe explicații despre componentele mezencefalului găsiți pe pagina de mai jos.

Am inclus și o imagine a trunchiului cerebral, pentru orientare anatomică. Componentele trunchiul cerebral vor fi tratate mai jos, fiecare în parte.

Citește acum pagina noastră despre trunchiul cerebral pentru o mai bună stăpânire a acestei teme sau pentru realizarea unui referat pe tema trunchiului cerebral.

Trunchiul cerebral (TC) este format dintr-un grup de structuri nervoase care conectează diencefalul cu măduva. Are o funcție de conducere, fiind totodată și centrul anumitor reflexe.

TC (trunchiul cerebral) are trei etaje, de jos în sus:

  1. Bulbul rahidian (medulla oblongata)...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in