Nervii cranieni: perechile VII-XII

Continuarea lucrării noastre despre nervii cranieni, în care continuăm cu prezentarea ultimelor șase perechi de nervi cranieni:

  1. nervul facial, care prezintă fibre senzitive pentru senzația de gust, motorii, inervând un număr mare de mușchi de la nivelul feței, și fibre vegetative parasimpatice pentru glandele salivare, lacrimale și ale mucoasei olfactive.
  2. nervul acustico-vestibular, care este implicat în menținearea funcțiilor auditivă și de echilibru.
  3. nervul glosofaringian, care prezintă fibre senzoriale, motorii și vegetative parasimpatice.
  4. nervul vag, cu o componentă senzorială asemănătoare cu cea a nervului glosofaringian, o componentă motorie pentru musculatura striată a faringelui, laringelui și palatului moale și o componentă parasimpatică care se distribuie până la nivelul organelor toracale și abdominale.
  5. nervul spinal (accesor), un nerv motor cu o rădăcină bulbară și una spinală.
  6. nervul hipoglos, un nerv motor care inervează în principal musculatura limbii.

Nervii cranieni sunt subiecte interesante pentru a vă da seamă cum este coordonat fiecare segment al corpului și mai mult ca sigur va trebui să le stăpâniți pentru Bac. 

Scurtă recapitulare (nervii cranieni):

La fel ca cele 31 de perechi de nervi spinali conectaţi la măduva spinării, cele 12 perechi de nervi cranieni aparţin sistemului nervos periferic. Nervii cranieni aduc dar şi conduc informaţii de la nivelul capului şi gâtului spre creier şi invers. Perechea X, prin componenta sa parasimpatică, conduce în plus răspunsuri către organele toracale şi abdominale.

Nervii cranieni sunt numerotaţi cu cifre romane de la I la XII şi funcţional pot fi clasificaţi în:

  • nervi senzoriali: perechile I, II, VIII care deservesc sensibilităţile olfactivă (I), vizuală (II) şi acustico-vestibulară (VIII) au în componenţă doar fibre senzoriale, reprezentate de axoni ai neuronilor senzoriali. Corpurile neuronilor senzoriali se află în ganglioni ataşaţi nevilor cranieni.
  • nervi motori: perechile III, IV, VI, XI, XII care au în componenţă doar fibre...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in