Nervii cranieni: perechile I-VI
Pe această pagină veți găsi tot ce trebuie să știți despre primii șase nervi cranieni:
- nervul olfactiv, de la receptori la formarea tractului olfactiv.
- nervul optic, care deservește senzația de văz prin receptorii de la nivelul retinei, traversând chiasma optică și transformându-se în tract optic care proiectează informațiile vizuale la nivelul ariei vizuale din lobul occipital.
- nervul oculomotor, care coordonează mișcările globului ocular prin controlul mușchilor intrinseci și extrinseci de la acest nivel.
- nervul trohlear, care inervează mușchiul oblic superior, de la nivelul mușchilor extrinseci oculari.
- nervul abducens, care inervează mușchiul drept lateral dintre mușchii extrinseci ai globului ocular.
- nervul trigemen, primul nerv mixt dintre cei prezentați până acum, care are 3 ramuri: oftalmică, maxilară și mandibulară, inervând regiunile corespunzătoare.
Putem spune, deci, că primii șase nervi cranieni deservesc simțurile olfactiv, vizual și inervează structuri musculare de la nivelul feței. Următorii șase nervi cranieni, alături de rolul lor, îi veți găsi pe pagina următoare.
Nervul (I) olfactiv
Este un nerv senzorial care asigură olfacţia, sau simțul mirosului. Intră în componenţa analizatorului olfactiv, care prin receptorii săi adună informaţiile olfactive declanşate de substanţele odorante de la nivelul mucoasei nazale şi le conduce către creier, mai exact către porţiunea inferioară şi medială a lobului temporal. Aici se găseşte aria primară olfactivă.
Receptorii sunt localizaţi în mucoasa nazală, în porţiunea superioară a cavităţii nazale şi sunt de fapt neuroni bipolari cu:
- o dendrită scurtă care prezintă...