Structura scoarței cerebrale (cortexul cerebral)

Scoarța cerebrală, sau cortexul cerebral, este format din paleocortex, arhicortex și neocortex. Învățați despre conxiunile paleocortexului cu sistemul limbic și citiți câteva curiozității despre funcțiile interesante ale acestui sistem libic. Veți găsi și informații despre ariile sensiztive și senzoriale și homunculusul senzitiv, ariile motorii și homunculusul motor, și ariile de asociație ale neocortexului. Chiar dacă neocortexul reprezintă aproximativ 90% din scoarța cerebrală, arhicortexul și paleocortexul sunt la fel de importante prin funcțiile pe care le îndeplinesc la nivelul scoarței cerebrale.

Tot aici, v-am inclus informații despre substanța albă de la nivelul emisferelor cerebrale, situată în interior de data aceasta și formată din 3 tipuri de fibre: de proiecție, comisurale și de asociație. Substanța albă de la nivelul emisferelor cerebrale are și aici rol de conducere și este important să aflați unde se proiectează diversele informații culese din partea stângă sau dreaptă a corpului. 

Aceste paragrafe vin ca o concluzie la tot ce ați învățat până acum despre substanța albă, fiind punctul temrinal al proiecțiilor adunate din periferie, în special de la scoarța cerebrală. Vă dorim o lectură plăcută.

Evolutiv cortexul cerebral cuprinde allocortexul și neocortexul. Allocortexul este cea mai veche structură, alcătuită din paleocortex și arhicortex.

  1. Paleocortexul este format din 3-5 straturi de substanță cenușie și reprezintă doar o mică porțiune din suprafața cerebrală, majoritatea fiind reprezentată de neocortex. Paleocortexul conține structuri ce țin de analizatorul olfactiv: bulbul olfactiv, tuberculul olfactiv...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in